Van Rommelige Ruimte naar Orde: De Ultieme Gids voor een Georganiseerd Huis

Je kent het vast: je ziet je perfect georganiseerde huis helemaal voor je, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? De klus kan overweldigend aanvoelen, maar het piekfijn in orde krijgen van je huis is eenvoudiger dan je denkt met een duidelijk stappenplan.

Thuis zou dé plek moeten zijn waar iedereen tot rust komt. Toch is dat in de praktijk vaak niet zo, simpelweg door ongeorganiseerde woning, wat leidt tot stress en irritatie. Met deze gids transformeer je stap voor stap je rommelige ruimtes in een oase van rust en regelmaat. 

Stap 1: Visualiseren

Steek niet meteen de armen uit de mouwen, maar stel jezelf eerst de vraag: hoe wil ik dat mijn huis eruitziet en aanvoelt? Denk na over de sfeer die je wilt creëren. Maak een moodboard en schrijf op wat je belangrijk vindt, zoals functionaliteit, vindbaarheid of gezelligheid. Dit helpt je in het vervolg van het proces om naar je doel te werken.

Stap 2: Ontspullen

De basis van een opgeruimd huis is simpelweg niet te veel spullen hebben. Deze klus kan overweldigend overkomen, dus mijn tip is om het kamer voor kamer te doen. Begin pas met de volgende kamer als je een kamer hebt ontspult, ookal duurt dat een paar dagen. Vraag jezelf bij elk voorwerp af:

  • Gebruik ik dit regelmatig?
  • Heeft dit item emotionele waarde?
  • Past dit bij mijn huidige levensstijl?

Maak drie stapels: houden, wegdoen (doneren of verkopen) en twijfelgevallen. Wees kritisch en eerlijk. Uiteindelijke gaat het er om dat je minder spullen in huis hebt, zodat de stappen hierna een stuk makkelijker worden. Minder spullen betekent minder rommel en meer ruimte voor wat belangrijk is. Lees ook dit uitstekende blog met verdiepende informatie en tips over ontspullen

Stap 3: Schoonmaken

Maak de kamers grondig schoon voordat je de spullen terugplaats. Dat geeft niet alleen een boost aan je doorzettingsvermogen, een frisse start zorgt voor een aangename omgeving om je spullen straks te organiseren. Dus stof, veeg en poets er op los!

Stap 4: Creëer vaste opbergplekken

Alles moet een vaste plek hebben. Verleden tijd zijn rondslingerende spullen of het niet kunnen vinden van de afstandsbediening. Een vaste plek voor je spullen zorgt voor rust in het hoofd en is essentieel voor een georganiseerd huishouden.

Categoriseer je spullen en groepeer soortgelijke items. Denk aan:

  • Keuken: Gebruik ladeverdelers voor bestek en voorraadpotten met labels voor droge etenswaren.
  • Werkplek: Geef schrijfgerei, opladers voor laptops en onderzetters voor koffiebekers een vaste plek. Gebruik slimme bureau inrichting accesoires waar het nodig is. Alles opgeruimd en klaar voor een nieuwe werkdag. 
  • Slaapkamer: Bewaar seizoenskleding in vacuümzakken en gebruik lades onder het bed. 
  • Woonkamer: Investeer in opbergmeubels, zoals een salontafel met vakken.

Stap 5: Ga slim om met je ruimte

Optimaliseer de ruimte met praktische producten:

  • Verticaal opslaan: Wandplanken en hoge kasten benutten onbenutte muren.
  • Multifunctionele meubels: Kies meubels met verborgen opbergruimte, zoals poefs of bedden met lades.
  • Deurhangers: Gebruik de achterkant van deuren voor schoenen, accessoires of schoonmaakspullen. Je kunt deurhangers gebruiken om tassen aan op te hangen.

Stap 6: Label en Orden

Dit is nog een belangrijke stap om het hoofd leeg te maken en stressloos te kunnen wonen. Labels maken het makkelijker om spullen terug te vinden en op hun plek te houden. Gebruik transparante bakken of manden met etiketten, zodat je in één oogopslag ziet wat erin zit. Het gebruik van labels is in elke kamer handig. 

Stap 7: Creëer Dagelijkse Gewoontes

Maak er een gewoonte van om dagelijks op te ruimen. Het klinkt cliché, maar het is écht nodig. Een georganiseerd huis blijft alleen netjes als het bijgehouden wordt. Maak opruimen onderdeel van je dagelijkse routine. Denk aan:

  • Aan het einde van de dag alles terug op zijn plek leggen (zie stap 4).
  • Eén keer per week een opruimronde doen.
  • Regelmatig ontspullen, minimaal vier keer per jaar (zie stap 2).

Stap 8: Optimaliseer per ruimte

Elke kamer van je huis heeft specifieke behoeften:

  • Keuken: Houd aanrecht vrij van spullen en gebruik hangsystemen voor potten en pannen. Schaf goede lade organizers aan.
  • Badkamer: Bewaar toiletartikelen in mandjes of lades om rommel te vermijden. Ga ook verticaal met behulp van planken en haken aan de muur.
  • Woonkamer: Gebruik kabelhouders voor een opgeruimde uitstraling. Denk ook aan slimme meubels, zoals een poef met een opbergruimte.
  • Slaapkamer: Gebruik een kledingrek voor items die je vaak draagt, zodat je kast overzichtelijk blijft. Maak optimaal gebruik van de meubels, zoals een bed met opbergruimte en nachtkastjes met lades.

Stap 9: Betrek het hele gezin

Een georganiseerd huis is een teaminspanning. Betrek gezinsleden bij het proces door taken te verdelen en samen gewoontes aan te leren. Bijvoorbeeld: stel vaste opruimmomenten in en maak uitspraken over de vaste plek van speelgoed, elektronica en knutselspullen.

Stap 10: Heb geduld

Een rommelige ruimte veranderen kost tijd. Begin klein, bijvoorbeeld met één lade of plank. Het belangrijkste is om consistent te blijven en niet ontmoedigd te raken. Elk klein beetje vooruitgang is een stap dichter bij je doel.

Door dit stappenplan te volgen, kun je een rommelig huis veranderen in een georganiseerde, rustgevende ruimte. Niet alleen maak je fysieke ruimte vrij, maar ook mentale rust!

Terug naar blog